Култура

Изложба, посветена на природата: Скулптури от бронз и стомана красят градините Кю в Лондон

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

В градините Кю в Лондон са разположени скулптури, много от които са изработени от неръждаема стомана. Някои от 17-те творби са разположени на откритите тревни площи, други са заровени между растенията в оранжериите. Те са дело на художника Марк Куин, който се вдъхновява от научните изследвания в Кю.

Когато дойдох тук, разбрах, че има стотици учени и градинари. Помислих си, че мога да направя цяла изложба. Работихме заедно с екипа да я направим. Скулптурата, до която стоим сега, е от хербарийна проба, а това са скулптури на растения, които са били използвани за създаване на антиракови лекарства.

Марк Куин, художник

Куин твърди, че е редно произведенията да бъдат изложени на място, което го е вдъхновило. Поставянето на всички на площ от 132 хектара не е било никак лесно.

Те са колосални. Бяха ни необходими повече от два месеца, за да ги поставим.

Пол Дентън, ръководител на отдел "Посетители и изложби" в Ботанически градини Кю

В Кю се надяват новата изложба да привлече повече посетители, но също и да подтикне към размисъл за по-широкото значение на растенията. Някои скулптури са създадени на базата на лекарства за рак. Те олицетворяват зависимостта на хората от природата.

„Скулптурите са добър пример, който показва как подобни знания могат да помогнат на учените да намерят по-устойчиви начини за извличане на лекарства от природата“, споделя д-р Мелани-Джейн Хауес – биохимик в Кю.

Но деликатният баланс в природата се нарушава лесно от дейността на човека. Изменението на климата, изсичането на горите и бурното развитие на градовете оказват все по-голям натиск върху растенията. Възможно е да унищожим бъдещи източници на лекарства, преди дори да сме разбрали, че съществуват.

„Понастоящем знаем, че около 45% от цъфтящите растения са застрашени от изчезване, а това е абсолютно необходимо, за да запазим биоразнообразието“, казва Хауес.

Изложбата "Светлина в живота" се открива на 4 май и продължава до 29 септември.