Европа

Затварят Акропола заради горещините

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Гръцкото министерство на културата нареди Акропола да бъде затворян за няколко часа в средата на деня. Властите предупредиха за екстремни условия в по-голямата част на страната. Старията континент е обхванат от гореща вълна, която доведе до рязко повишаване на температурите.

Иска ми се Акропола да не беше затворен, защото сме тук, за да го видим. Но също така разбирам, че хората няма да се чувстват добре в жегата. Така че разбирам, че може би мерките са предприети заради безопасността на туристите.

Дейзи Хацис, туристка от Чикаго

Метеоролозите заявиха, че горещият въздух от Африка ще продължи да обхваща Гърция. Те добавиха, че жегата ще достигне своя връх в следващите дни като се очаква температурите да са над 43 градуса по Целзий.

Дойдох тук само преди десет минути, но вече ми е много горещо. Стояхме на слънце и дори след толкова малко време усещам жегата.

Джордан Лили, турист от Англия

Между 12:00 до 17:00 ч. туристите няма да могат да посетят Акропола. Местната община предостави климатизирани закрити помещения, където хората да могат да избягат от жегата. Гръцкият Червен кръст раздава и охладена бутилирана вода на туристите, посещаващи древната цитадела.

Всеки ден чуваме от правителството, че има топлинна вълна. Идваме тук и освен първа помощ, предоставяме студена вода и информация как да се справим с голямата жега.

София Маркелос, доброволка от гръцкия Червен кръст

Горещите и сухи условия разпалиха и горските пожари, като огнеборци и самолети за хвърляне на вода се бориха с тях. Едно от най-големите природни бедствия бе голям пожар в борова гора в Коринт, Южна Гърция.