Европа

Заради екстремни температури: Най-малко 6 души са загинали в Гърция

От Euronews България Euronews България

Първата гореща вълна в Гърция това лято вече взе жертви. Шестима туристи са загинали, след като са се отправили на поход в средиземноморската страна при температури от около 40 градуса по Целзий. Горещините леко намаляха, но все още остават доста над 30 градуса в повечето части на балканската страна, като климатът се усеща значително по-топъл. Министерството на здравеопазването на Гърция предупреждава посетителите да не подценяват топлото време.

Хората трябва да разберат, че изменението на климата се случва и че трябва да бъдат много внимателни. Имали сме случаи на чуждестранни пътници, които са губили живота си в Гърция. Те губят живота си, защото са подценили явлението. Никой не бива да подценява това явление. Високите температури ще бъдат все по-чести, така че хората трябва да вземат това предвид и да не поемат излишни рискове.

Адонис Георгиадис, министър на здравеопазването, Гърция

Дейностите на открито - като пешеходни преходи, колоездене или посещение на археологически обекти - могат да бъдат опасни при екстремни горещини, предупреждават експертите. Те може да са особено опасни за възрастните хора, тъй като те са по-склонни да получат топлинен удар. Учените казват, че случващото се в Гърция е предупреждение за други държави. Объркването и лошото вземане на решения са някои от рисковете, съпътстващи горещината, според експертите. Те добавят, че повечето чужденци подценяват горещините, като вземат леки предпазни мерки.

Идвайки от Англия, е хубаво да има горещо време. Никога не се оплаквам от хубаво време. Пия много вода. Ако вземете нормални предпазни мерки, всичко ще е наред. Очевидно е, че колкото по-възрастни сте, толкова повече трябва да внимавате.

Крис Нелсън,турист от Англия

Ранната гореща вълна изненада посетителите и гръцките власти. Правителството сега предупреждава хората да бъдат изключително внимателни и да се информират за прогнозите за температурата, преди да тръгнат на поход. Същевременно, в сътрудничество с гръцките телекомуникационни компании, се обмисля инсталирането на специално приложение на мобилните телефони, което да позволи геолокация на използващите туристическите пътеки.

Тъй като всяко лято температурите в Гърция се покачват, експертите препоръчват на туристите да коригират графиците си, за да гарантират, че почивката им няма да им изиграе лоша шега.

Симела Тухтиду, Еuronews