Общество

Работа в горещините: Работодателят е длъжен да осигури безопасни условия на труд

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

От началото на годината са подадени 16 сигнала към Инспекцията по труда от работници, на които не им е осигурена здравословна работна среда, заяви в „Добро утро, Европа“ Ваня Джупанова от дружеството. Инж. Владислава Кирова, експерт „Работа и здраве“ към „Трудова медицина“ напомня на работодателите, че са задължени да се съобразяват с опасно високите температури.

„Обикновено работодателят носи пълната отговорност за осигуряването на здраве безопасност при работа. При такива горещини следва да съобрази работния процес с екстремните температури и най-вече да намери начин експозицията да се намали на самите работещи. Дали ще бъде с разкъсване на работното време, охлаждащи точки на място, които да са на самите обекти, или технически мерки, свързани с охлаждането на самите работещи“, обясни Джупанова.

„В главната инспекция по труда залагаме преди всичко на превантивния характер, който се основава до голяма степен и на информационните кампании, които постоянно провеждаме, и на консултациите, които даваме. Имаме национален телефон, на който постоянно гражданите могат да се обаждат и да се консултират за техните права. Извършваме проверки, предприемат се своевременно действие, наистина за да се осигури една здравословна работна среда за работниците“, посочи инж. Кирова.

 

Целия разговор вижте във видеото.