Икономика

Проф. Йоаким Каламарис: Моделът на 4-дневна работна седмица е неработещ за България

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Гърция въведе шестдневна работна седмица за някои фирми в опит да повиши производителността и заетостта. Регулацията, която влезе в сила на 1 юли, се противопоставя на глобалната тенденция компаниите да тестват по-кратка работна седмица. Според икономиста, университетски преподавател и предприемач проф. Йоаким Каламарис, приемането на промените ще помогне за намаляването на сивата икономика в съседната ни страна.

Той коментира, че световната тенденция за намаляване на работната седмица на четири дни е повлияна от времето на пандемията от COVID-19. Това обаче не е работещ модел за България, възнагражденията ще бъдат още по-малки, категоричен беше предприемачът.

Каламарис коментира и политическата ситуация у нас, сравнена с опита, който има Гърция.

Много неща от политическата система на Гърция има, които бихме могли и искаме да заложим и в България. Не можем обаче да достигнем определени критерии и стандарти, които са поставени на българската политическа сцена.

„Когато говорим за купен вот, няма как да се адаптира друга изборна система, защото тя няма да бъде работеща“, обясни той.

Целия разговор вижте във видеото.