Европа

Гърците получават указания как да се пазят от топлинния стрес

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Поредна гореща вълна се задава в Гърция. Климатолози предупредиха, че юни ще влезе в историята като най-горещият месец. Той се характеризира с изключително високи температури през деня и през нощта, което създава условия за термичен стрес при хората.

Общината в Атина въвежда извънредни мерки за защита на гражданите, бездомните, зелените площи и за нормално функциониране на града. От 9 до 21 ч ще бъдат отворени климатизирани помещения в т.нар. „Клубове на приятелството“, които функционират като места за срещи на възрастни хора.

Общинските здравни заведения ще активират специална телефонна линия, на която гражданите могат да потърсят съвет и насоки за справяне с високите температури. Социални работници ще предоставят храна, вода, кафе и комплекти за защита на бездомните.

 

Туристите и особено тези в напреднала възраст трябва да се съсредоточат върху мерките за защита срещу топлинен стрес. Те включват избягване на всякаква физическа активност и излагане на слънце през най-горещите часове на деня – от 10 до 16 часа, поддържане на хидратация на тялото, стоене на прохладни места, носене на леки и светли дрехи и избягване на тежки храни и алкохол. Това са основни мерки, които трябва да се спазват, особено през горещите периоди, които засягат Гърция това лято.

Христос Янарос – физик, изучаващ отражението на топлината върху околната среда

На този фон откриха поредна жертва на екстремните температури в Гърция. На остров Крит е намерен мъртъв възрастен германски турист. Мъжът е обявен за изчезнал на 23 юни и е намерен в труднодостъпна местност в южната част на острова.

Това е шестият смъртен случай този месец сред чуждестранни посетители на Крит и други популярни гръцки острови, след смъртта на водещия от Би Би Си Майкъл Мозли на остров Сими.