Общество

Екипът на Euronews Bulgaria от Гърция: След борбата с огъня, идва войната с дима

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

Продължава борбата с пожарите в съседна Гърция - силните ветрове на места затрудняват гасенето, в което участват стотици пожарникари, доброволци и местни жители.

В северните части на страната активните огнища са десетки. Най-сериозна остава ситуацията около Атина и Александруполис. Обявен е полицейски час в гористите местности на Халкидики, който продължава от 8:00 ч сутринта до 8:00 вечерта. Патрулите около пожарите са засилени.

Продължава и гасенето по въздух - в операциите участват близо 20 хеликоптера и самолета. Димът, който се издигна над Гърция, е забелязан и от Международната космическа станция. Астронавтите са заснели гъстите облаци над южната ни съседка. По данни на италиански учени това лято пожарите в Европа са изпепелили горски площи, които могат да абсорбират над 2 млн. тона въглероден диоксид годишно.

Екипът на Euronews Bulgaria е на място близо до Александруполис. Ето какво видяха Юлиян Стоянов и операторът Ивайло Михайлов:

Само на няколко километра от Александруполис всичко е напълно изпепелено. Пейзажът прилича на снежно-зимен, но това всъщност всичко наоколо е побеляло заради пепелта. Властите са се опитали да предотвратят напредването на огъня в гората, като са изкопали просеки в земята. Но явно безуспешно – накъдето виждат очите, всичко е изпепелено.

Сега си дадохме сметка защо през вчерашния ден пътищата бяха затворени – защото всичко около нас е било огън. А нов пожар може да тръгна навсякъде и във всеки един момент. Стотици са локалните горски пожари в момента.

Ето например един стъклен буркан, изхвърлен на земята. Знаем, че когато слънчевите лъчи падат на стъкло по специфичен начин, може да започне възпламеняване. Особено сега, когато е толкова сухо, горещо и ветровито.

Следващото голямо предизвикателство е димът. Дишането е изключително трудно, а такава е картинката на 80% от територията в Гърция. На места хората са успели да се справят с пламъците, но сега остава проблемът с дима, който се разпространява и заради вятъра. Пушекът вече е достигнал и до някои острови в Йонийско море, близо до Италия.

Юлиян и Ивайло остават в Александруполис, за да информират за развитието на стихията и последиците от нея.