Европа

В Гърция започнаха арести за умишлено подпалване на нестихващите пожари

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

За пето поредно денонощия Гърция е обхваната от огнена стихия, като особено тревожни са пожарите в регионите Еврос, Родопи и Беотия. Властите започнаха арести на умишлени подпалвачи.
13-те мигранти от сирийски и пакистански произход, задържани от граждани са обвинени в опит за палеж, застрашаващ човешки живот, производство и притежание на експлозиви. Срещу тримата, които са задържали миграните, също са повдигнати обвинения.

Главният прокурор е разпоредил проверка за умишлен палеж в раойна на Александруполис, където загинаха 20 души.

Други четирима души бяха арестувани днес от гръцката полиция за вероятно причиняване на горски пожари в Авлонас и Мениди в област Атика.

В гневно изявление министърът на климатичната криза Василис Кикилиас заяви, че се прави всичко за да арестуват подпалвачите.

Някои подпалват пожари, излагайки на риск горите, имуществото и най-вече човешкия живот. В подножието на Парнита тази сутрин имаше девет опита за палеж. Това, което се случва е престъпно! Разследващите и полиция ще направят всичко възможно, за да арестуват подпалвачите. Няма да ви се размине, ние ще ви намерим и ще бъдете съдени!

Василис Кикилиас, министър на климатичната криза и гражданската защита на Гърция

За пореден ден противопожарните сили продължават да са изправени пред повторното разпалване на различни пожари в страната, като само в Авлонас избухнаха 12 пожара в рамките на денонощие. Според данни на Европейската обсерватория за горските пожари в Гърция до вчера в страната са изгорели над 1 200 000 декара земя.

В планината Парнита работят 226 пожарникари с 11 групи пехотни отдели, 70 автомобила, включително сили от Франция, а до последно на светло са работили 12 самолета и 14 хеликоптера. Отделни противопожарни сили на насочени срещу пожарите в Александруполис, Дадия и граничещия с България регион Родопи.

Продължават усилията за потушаване на пожарите в Еврос и Родопи, където са насочени повечето сили за гасене на пожари, включително с въздушни средства.