Свят

3D технология ще ускори развитието на сърдечно-съдовата медицина

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Ново проучване от Университетския колеж в Лондон и Европейския център за синхротронно лъчение показва човешкото сърце с нова технология за изобразяване. Две цели човешки сърца - едното здраво, а другото болно - бяха заснети в 3D детайли, като анатомичната структура на органите беше уловена до 20 микрометра. Изображенията са направени с помощта на рентгенова техника. 

Това всъщност е техника, която чакахме от много години. Това е новата форма на компютърна томография, която в момента е предназначена само за научни изследвания. Тя ни позволява да виждаме неща, които никога преди не сме могли да видим.

професор Андрю Кук, Институт по сърдечно-съдови науки, Лондон

Сърдечно-съдовите заболявания са най-големият убиец в световен мащаб. Отслабване на сърцето, причинено от намален приток на кръв, е причина за 16% от смъртните случаи в световен мащаб през 2019 г. 

Това ни дава съвсем нова перспектива за сърцето. Едно от нещата, на които го оприличават, е Google Maps. Можем да видим цялото сърце, както виждате цяла страна и след това да намалим мащаба до нивото на улицата и след това още по-надолу до нивото на клетките. А това е от съществено значение за разбирането на някои видове аритмия.

професор Андрю Кук, сърдечен анатом от Института по сърдечно-съдови науки на UCL и съавтор на изследването

В момента за диагностициране на сърдечносъдови заболявания се използват техники за изобразяване като ултразвук, компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс, но те не предоставят подробна структурна информация за това какво се случва в даден орган.Според професор Кук. обаче новият вид сканиране може да доведе до подобряване на резултатите от лечението и хирургията. Изследователите твърдят, че с повече проби ще разберат повече за различията между отделните хора, като възрастта, пола, етническата принадлежност и заболяванията.