Икономика

Кения използва 3D технология за строеж на къщи

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

В бедняшките квартали на Найроби Джасинтър Авино се справя с ежедневните си задължения сред лабиринт от ръждясали железни ламарини. Малката барака, в която липсват тоалетна и течаща вода, приютява семейството ѝ от години, а построяването ѝ струва около 380 долара. Тя отглежда четирите си деца тук, заедно със съпруга си, който печели около 75 долара всеки месец от работа в строителството. Правителството планира да строи по 250 000 къщи всяка година, за да преодолее недостига на жилища. В отговор на тази криза, технологията на триизмерния печат набира популярност. Машина полага специален разтвор за оформяне на бетонни стени и съкращава времето за строителство с няколко дни в сравнение с традиционната работа с тухли и хоросан.

 

Нуждата от жилища на континента е огромна. Тук, в Кения, тя е повече от 2 млн. къщи, в Нигерия - повече от 10 млн.  Трябва да строим по различен начин, мащабно и бързо. Строителният 3D печат прави всичко това възможно.

Франсоа Перо, управляващ директор на 3D строителна компания

Къщите на компанията, както и много други традиционно построени такива, остават извън обсега на повечето кенийци. Никсън Отиено, казва, че подобни нови технологии имат голям потенциал, но остават ограничени.

 

Все още ще е необходимо много време, за да може да се конкурира с тухлите и хоросана. С тухли и хоросан всеки може да си построи къща, където и да се намира. Те имат достъп до материалите, имат достъп до майсторите, които строят къщата, и могат да планират разходите.

Никсън Отиено, архитект

През юни 2023 г. парламентът на Кения прие финансов закон с нов жилищен данък в размер на 1,5 % върху брутния доход, който ще се използва за изграждане на достъпни жилища. Новата наредба ще се оспорва в съда. Критиците твърдят, че данъкът е дискриминационен, тъй като се прилага само за лицата с официална заетост. Ако данъкът бъде отхвърлен, правителството на Кения ще трябва да търси други източници на финансиране за изграждане на достъпни жилища.