Култура

Реставрират опасна част от Великата китайска стена

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Участъкът Дзянкоу се смята за една от най-опасните части на Великата китайска стена и е известен на туристите като "дивата стена". Единственият път до структурата е стръмна и опасна пътека покрай скалите. Чен Юцзян, който е израснал в подножието на Великата стена, сега е назначен за отговорник за този сектор на историческото чудо. По време на работа на възрастния мъж му се налага да обиколя ежедневно цялата част, за която се грижи. Причината за това Чен все още да работи на тази възраст е, че е много добре запознат с всички опасности и с това как изглежда всяка тухла и къде е повредена.

 

Основните задължения на отговорниците за Великата стена са, първо, да не допускат туристите да се катерят по нея. На второ място, трябва да събираме боклука, но също така и да наблюдаваме структурата. А ако видим срутвания и разрушения, трябва да веднага да съобщим на началниците.

Чен Юцзян

През 2016 г. правителството в страната предприема реставрационни работи по Великата китайска стена, с цел да се запази оригиналният вид на структурата, като същевременно се гарантира и безопасността на посетителите. В момента реставрационните работи са извършени до петата фаза.