Култура

Фестивалът на драконовите лодки - емблема на китайската култура

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

В цял Китай се провеждат състезания по случай Фестивала на драконовите лодки. Фестивалът се чества на петия ден от петия месец по китайския лунен календар. Състезанието привлича много зрители от цял свят, въпреки че температурите в Китай достигат 35 градуса по Целзий. Празненствата се различават в отделните региони, но обикновено имат няколко общи характеристики. Възпоменателната церемония, при която се принасят жертви на местен герой, се съчетава със спортни събития и народни забавления, включително опера и танци.

В днешно време хората празнуват много фестивали от чужди държави. Понякога забравяме за традиционните китайски фестивали. Това събитие трябва да се популяризира, защото помага за подмладяването на китайската традиционна култура.

Ши Шулей, участник в състезанието с драконови лодки

Всеки отбор се състои от 12 души. Ли Гуандун заяви, че се надява отборът му да се представи добре. 

 

Това, което е важно, е работата ни в екип. Ние тренирахме усилено за толкова кратко време. Надяваме се, че ще успеем да постигнем добър резултат и да се представим с пълния си потенциал. 

Ли Гуандун, участник в състезанието

По време на фестивала участниците също така се предпазват от злото, като се къпят във вода с аромат на цветя и окачват растения над вратите си. Фестивалът на драконовите лодки установява хармонични отношения между хората и природата. Той също ъака насърчава проявата на въображение и творчество като допринася за културната идентичност.