Цвят

Вяра и суеверия: Открит е фестивал на пясъчни скулптури в Дания

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Безброй пясъчни фигури на тема вяра и суеверия се появиха на брега на Фестивала на пясъчните скулптури в Хундестед, Източна Дания. Започнал през 2012 г. и провеждащ се за тринадесета година, фестивалът е създаден като средство за привличане на туристи в малкото крайбрежно градче с население от едва 8000 души. Организаторът Кристиан Варер разказва, че когато мероприятието навлиза в своята „нещастна тринадесета“ година, те решават да изследват темата за суеверията.

Вярата е нещо, за което всеки трябва да мисли или с което трябва да се справи. А суеверието също е вид вяра или поне някога е било.

Кристиан Варер, организатор на Фестивала на пясъчните скулптури в Хундестед

Ежегодният фестивал привлича редица водещи международни скулптори на пясъчни фигури от Белгия, Канада, Нидерландия, Италия, Латвия, Обединеното кралство, Съединените щати и др. Тази година участват над десет международни творци, като повечето от тях изработват по две творения в продължение на две седмици. Канадската скулпторка Севелин Борегард работи с пясък от пет години, но преди това е извайвала творби от сняг и лед.

Този пясък е особено твърд. Когато изсъхне, водата се изправя. А когато приключим с детайлите, напръскваме малко лепило и вода, за да се предпази от дъжд и вятър и от слънцето, така че финалният продукт да остане непокътнат.

Севелин Борегард, пясъчен скулптор от Квебек, Канада

Скулптурата „Падаща звезда“ на Борегард е препратка към нейното индианско наследство. Издълбаването на високото творение ѝ отнема десет дни.

„Моята скулптура е посветена на падащата звезда. Баща ми ми разказваше, че когато видя падаща звезда мога да си пожелая нещо и то ще се сбъдне. За мен е много важно да вярваш в себе си и в живота“, казва Севелин Борегард – пясъчен скулптор от Квебек, Канада.

Очаква се над 60 000 посетители да се вгледат в смелите творения през шестте месеца на мероприятието. Фестивалът на пясъчните скулптури в Хундестед ще се проведе от 17 май до 20 октомври 2024 г.