Икономика

Учителка в Мексико е създала множество обществени зеленчукови градини

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Група съседи работят усилено в общинска ферма в град Тлахомулко, в района на Гуадалахара, Мексико. Тази градска ферма е част от проект, който има за цел да създаде усещане за общност и да помогне на хората да покрият разходите си за живот, като произвеждат собствена храна. Преди осемнадесет години Джорджина Гаспар, гимназиална учителка и обществена активистка, създава градината с надеждата да намали престъпността, като използва неуползотворените пространства в различни квартали. Идеята процъфтява и сега се фокусира върху създаването на чувство за общност и надежда в бедните райони на града.

 

Основната цел е сплотяването на общността, а нашата цел е също така да се стремим към нулев глад. Това означава, че фермерските лехи са предназначени за семейства, които да отглеждат и консумират храна. А ако има нещо допълнително, те могат да го продадат.

Джорджина Гаспар, ръководител на градска ферма

Сега Гаспар помага в десет различни градски ферми в района на родния и град с финансовата подкрепа на кметството. Участниците казват, че работата тук им носи полза, като те научават повече за растенията и си тръгват с повишено чувство за благополучие и по-добро самочувствие.

Наистина чувствам, че тези места са полезни за общността. Особено за този вид квартали.

Аида Буитрон, жителка на Тлахомулко и ползвателка на градската ферма

Дейностите включват семинари за обучение на участниците в най-добрите практики в областта на градинарството. В момента в градските ферми участват около 90 семейства, а програмата има амбицията да се разшири и в други райони на града. Мнозина смятат, че това занимание е лъч надежда за местните, тъй като града е известен с високата си престъпност, често свързана с наркокартелите.