Общество

“Опера на светилището“: Бегликташ се превърна в сцена на запомнящи се постановки

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Едно от едно от най-големите праисторически мегалитни светилища в България е това край Приморско - Бегликташ. Легендите за мистичното място с внушителен ансамбъл от скални блокове е свързван със слънцето и мистиката на слънчевите лъчи преминаващи през цепнатините на каменните блокове. А Бегликташ целогодишно привлича туристи от цял свят. А Държавната опера в Бургас за трета поредна година организира спектакъл на открито, точно на знаковото място наситено с легенди.

 

Опитът ни научи че лятото това е пътят. Хората не искат да влизат в салона. Не заради ковид, не заради тясното пространство, това и преди ковид го правихме и се оказа успешна маневра. 

Александър Текелиев, директор на Бургаската опера

В продължение на няколко уикенда тази година зрителите ще могат да видят емблематични оперни заглавия на Държавната опера като Мадам Бътерфлай, Бал с маски и Кармен. 

„Когато говорим тук за Бегликташ всичи знаем това е тракийско светилище, това е магично място, много хора твърдят че когато идват тук се зареждат с енергия, и така нататък но самата му постройка даже така се говори, това е българския Стоунхендж. Самото разположение на тези древни камъни дава възможност за един естествен декор”, допълва Текелиев. 

Трагичната опера "Мадам Бътерфлай" от италианския композитор Джакомо Пучини също беше част от програмата на фестивала. 

 

Много е интересно че ние изпълняваме една трагична любовна история всъщност между сблъсък между японската и американската култура, написана от италианец. А ние сме българи, а тук сме на трагично светилище, което е така много хубав сблъсък на всякакви енергии.

Михаил Михайлов, солист тенор

Този естествен декор страшно ни помага всъщност защото тази опера специално е ситуарана върху хълм гледащ към морето и моята героиня Чо Чо Сан чака нейния любим американец да се върне, така че може да се каже че абсолютно натурално използваме истински декор.

Йоана Железчева, солист сопрано

А оркестърът на държавната опера, ръководена от гост диригент от Анкара Сунай Моратов потопи зрителите още повече в атмосферата на спектакъла.