Европа

Новата власт в ЕП: Центристките партии приложиха санитарен кордон на крайнодесните

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Крайнодесните политици, които се кандидатираха за заместник-председател на Европейския парламент бяха групово отхвърлени от центристките партии. Тези усилия са координирани, за да бъде изградена защитна стена срещу радикалната десница. Докато Европейските консерватори и реформисти успяха да си осигурят двама заместник-председатели, двете новосформирани групи на радикалната десница бяха блокирани. Това означава, че нито „Патриоти за Европа“, ръководена от Жордан Бардела от френският Национален сбор, нито „Европа на суверенните нации“ на „Алтернатива за Германия“ ще бъдат представени в бюрото на Европейския парламент, което определя правилата и бюджета на институцията. 

Партиите и политическите групи, които искат да отслабят Европейския съюз и които се кандидатираха с платформи за напускане на тази институция, не трябва да носят отговорност тук. Ако вашата политическа цел е да унищожите този парламент, не трябва да бъдете поставяни начело на управлението. И това е причината, поради която прилагаме санитарния кордон.

Даниел Фройнд, Партия на Зелените

Крайната десница обаче смята, че стратегията на санитарния кордон е нарушение на демокрацията.

Избирателите решиха, че групата Патриоти за Европа е третата по големина група в Европейския Парламент. Ето защо фактът, че вървя срещу волята на европейците представлява огромно поемане на отговорност, както и липса на уважение.

Паоло Боркиа, Патриоти за Европа

При четиринадесет заместник-председателски места, които бяха отворени за разпределение, единадесет от тях бяха определени на първия тур на гласуването. Пет бяха дадени на социалистите и демократите, три на Европейската народна партия,  две на „Обнови Европа“ и едно на Зелените.