Европа

Мецола е преизбрана за председател на Европейския парламент

От Euronews България Euronews България

Законодателите на ЕС гласуваха с огромно мнозинство да дадат на консервативния малтийски политик Роберта Мецола още един мандат като председател на Европейския парламент.

Мецола спечели огромно мнозинство от 562 гласа на първата сесия на 720-местния парламент в Страсбург, Франция, предаде БГНЕС. Мецола, която принадлежи към най-голямата политическа група в парламента - Европейската народна партия, ще бъде председател през следващите две години и половина.

Конкурент на Мецола за поста беше Ирене Монтеро (Левицата, Испания). Тя спечели едва 61 гласа. Преди гласуването и двете направиха кратки изявления в пленарна зала.

В речта си Мецола наблегна на идеята за приемственост. "Европарламентът не трябва да се страхува от промяната", подчерта тя.

През десетия си мандат Европейският парламент ще разполага със 720 места, с 15 повече, отколкото в края на предходния парламентарен мандат. 54 % от членовете на ЕП са новоизбрани (през 2019 г. делът на новоизбраните членове на ЕП е 61 %), а 39% са жени (в сравнение с 40 % през 2019 г.).

Лена Шилинг (Зелените/ЕСА, Австрия) (на 23 години) е най-младият член на ЕП, а Леолука Орландо (Зелените/ЕСА, Италия) (на 77 години) е най-възрастният.

В началото на десетия мандат има осем политически групи, една повече от предишния парламентарен мандат. 33 членове на ЕП остават независими.