Европа

Новоизбраният Европарламент се събира на първата си сесия: Какви решения се очакват?

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Новият състав на Европейския парламент се събира в Страсбург за първата си пленарна сесия. Повече за приоритетите и очакванията през първата седмица коментира в ефира на Euronews Bulgaria ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в България Теодор Стойчев.

Той обясни, че процедурата е такава, че ще бъде избран председател на парламента още първия ден.

„Ако на първия тур няма такова мнозинство от 50% плюс един глас, се минава на втори тур, който пак се представят същите кандидати, ако имат все още желание да участват в надпреварата. Има и трети тур, като на четвъртия вече просто кандидатът с най-много гласове бива избиран за председател на Европейския парламент“, обясни Стойчев.

„След това има избор на председател на Европейската комисия. Това гласуване също трябва да събере подобно мнозинство от 50% плюс един глас“, каза още Стойчев и допълни, че това гласуване ще бъде проведено в четвъртък.

„Моята прогноза през цялото време беше за силно проевропейско мнозинство. Вижда се, че тези партии, които формираха това мнозинство, ще могат отново да го сформират, но те ще има и плаващи мнозинства, т.е. различните теми най-вероятно ще се оформят различни мнозинства, с участието на различни политически фракции в Европейския парламент. Очевидно е, когато се погледне графиката на разпределението на политическите сили, че вече тежестта мина пò вдясно, но от друга страна има наистина много проевропейски партии“, коментира ръководителят на ЕП у нас.

 

Вижте още във видеото.