Европа

Крайнодесните "Патриоти за Европа" опитват да се превърнат в третата по големина група в Европарламента

От Euronews България Euronews България
Orban Salvini Унгарският премиер Виктор Орбан и лидерът на италианската партия Lega Матео Салвини - две от водещите фигури в крайнодесния спектър. Снимка: АП, архив.

Опитът на Виктор Орбан да превърне новия си крайно десен алианс в трета сила в Европейския парламент достига своята кулминация тази седмица, но дали групата ще успее да упражни влияние в парламента, остава под въпрос.

Месец след европейските избори новата крайнодясна група на патриотите е единствената, която остава да бъде създадена.

Появата на новото крайнодясно обединение "Патриоти за Европа", основано от ФИДЕС на Виктор Орбан и АНО на бившия чешки премиер Андрей Бабиш, пренареди картите в пакета на крайната десница. Обявен от виенски хотел през миналия уикенд с ясното намерение да се превърне в най-голямата дясна група в Европейския парламент, алиансът започна да привлича партии от орбитата на групата "Идентичност и демокрация" (ИД), като партията основател Австрийската партия на свободата (FPÖ), а по-късно миналата седмица и португалската "ШЕГА!".

Италианската партия "Лега", която доминираше в ИД в предишния мандат, също показа подкрепа за инициативата на Орбан, като миналата седмица (5 юли) ръководителят на делегацията Паоло Боркиа спомена за връзката на неговата група с ИД в минало време.

Миналата седмица Патриотите се опитаха да убедят 20-те евродепутати от полската партия "Право и справедливост" (ПиС) да се присъединят към групата, но ПиС в крайна сметка реши да остане, вероятно използвайки предложението на Патриотите, за да се възползва от вътрешните си позиции в консервативната ЕКР.

Патриотите обаче нанесоха удар по ЕКР от друга посока, като убедиха испанската делегация на групата, крайнодясната "Vox", да напусне.

Няколко часа по-късно Герт Вилдерс от "Партията на свободата" обяви, че неговата холандска националистическа партия ще се присъедини към проекта, последван от Датската народна партия и фламандската националистическа "Фламандски интерес" в събота - оставяйки "Националния сбор" на Марин льо Пен единствената партия, която все още остава в ИД, за която наименованието група вече е очевидно излишно.

 

 

В очакване на хода на Льо Пен

Преди днешното (8 юли) учредително събрание, свикано от Орбан, Патриотите могат да разчитат на десет евродепутати от унгарската ФИДЕС, седем от АНО на Бабиш, шестима от австрийската FPÖ, двама от португалската "ШЕГА!", шестима от испанската "Вокс", шестима от холандската PVV, един от Датската народна партия и трима от белгийската фламандска националистическа "Фламандски интерес" - общо 41 евродепутати.

След като се добавят осемте евродепутати от Lega, броят на патриотите може да достигне 49 евродепутати. Това изглежда почти сигурно, след като Лега често изразяваше подкрепа за инициативата на Орбан през последната седмица: В официална бележка от петък Лега също приветства преминаването на Вокс към Патриотите като "много важен знак".

Това би било достатъчно за учредяване на група - за което са необходими 23 евродепутати от критериите на седемте национални делегации - но Патриотите искат да привлекат и 30-те евродепутати на Льо Пен, най-голямата национална делегация в Европейския парламент, за да завършат по-обширния план на Орбан за крайната десница.

До днес "битката на живота" на "Национален сбор" на изборите във Франция ги е държала настрана от преговорите в групата, заяви източник от ИД пред Euronews. Но каналите за комуникация са отворени, каза източникът, и Льо Пен гледа положително на инициативата на Орбан.

Лидерът на "Национален сбор" Жордан Бардела не спомена изрично инициативата на Патриотите по време на речта си след изборите във Франция в неделя вечерта, но заяви, че техните евродепутати ще се присъединят към "голяма група, която ще окаже влияние върху баланса на силите в Европа, отхвърляйки потока от мигранти, наказателната екология и конфискацията на нашия суверенитет".

Това, че "Национален сбор" ще поиска да се присъедини, се смята за даденост, тъй като техните евродепутати ще останат без дом в Парламента след разпадането на ИД, а оставането без членство би оставило партията без средства за разходи и влияние.

Ако евродепутатите на Льо Пен се присъединят към Патриотите, както се очаква, това ще изпълни заявената от Орбан цел да се сдобие с третата по големина група, тъй като ще изпревари както ЕКР (78 евродепутати), така и либералната "Обнови Европа" (76 евродепутати), като последната за две седмици ще падне от трета до пета по големина група.

"Сигурни сме, че като трета по големина група изпращаме ясен сигнал на федералистките екстремисти и защитаваме Европа на националните държави", заяви бившият шпиценкандидат на ИД и датски евродепутат Андерс Вистисен, който обяви намерението си да се присъедини към Патриотите в събота.

В неделя Вистисен заяви пред датския вестник Berlingske, че ще бъде назначен за главен секретар на новата група на днешното учредително заседание.

 

Изключване от високи постове

Урсула фон дер Лайен заяви, че няма да се ангажира с нито една крайнодясна група в преговорите следващата седмица, за да осигури кандидатурата си за преназначаване като ръководител на Комисията.

Независимо от размера на групата, не се очаква Патриотите да получат каквито и да било влиятелни постове като председатели на комисии или заместник-председатели в Европейския парламент в резултат на т.нар. санитарен кордон, според който центристките и левите сили в Парламента замразяват крайнодесните групи от вътрешното разпределение на властта.

Патриотите също така пропуснаха важен вътрешен краен срок миналия четвъртък (4 юли). Преди срещата на върха на ЕС миналия месец напускащата председателка на Парламента Роберта Мецола обясни, че групите, създадени до 4 юли, ще започнат да преговарят помежду си за позиции на влияние.

Въпреки че групите могат да бъдат конституирани по всяко време, дали Патриотите ще могат да си разделят висшите постове в Парламента в резултат на пропускането на миналата седмица, предстои да разберем. Източник от парламента обаче отбеляза, че крайният срок е само процедурен и че "едно закъсняло подаване на документите само ще направи безсънна нощ за тези, които подготвят листите със задачите".

Дори когато крайно десни групи получават висши постове в началото на преговорите за споделяне на властта, тези назначения не успяват да съберат необходимите гласове за потвърждаване по-късно в парламента, тъй като санитарният кордон приковава партиите на този последен етап.

Ако крайнодясната група, на която се падат 11% от местата в целия Европейски парламент, бъде изключена от разпределението на работните места, това ще бъде от полза за другите групи, особено за трите най-големи, които в такъв случай ще бъдат свръхпредставени на висшите постове в Парламента.

 

Ултракрайната десница

Перспективите на Патриотите за растеж отвъд "Национален сбор" са много ограничени. Другият потенциален кандидат за присъединяване, германската крайнодясна партия "Алтернатива за Германия" (AfD), все още е в противоречие с партията на Льо Пен.

Коментарите на водещия кандидат на AfD Максимилиан Крах, омаловажаващи нацизма, предизвикаха гнева на Льо Пен, което доведе до изключването на партията, вече белязана от множество скандали от парламентарната ѝ група преди европейските избори.

Източник от групата на ИД заяви пред Euronews, че "шансовете AfD да се присъедини към Патриотите са близки до нула", докато източници от други партии потвърдиха, че поне са правени опити за разговори.

Голямата делегация от 15 евродепутати на AfD може потенциално да се опита да създаде друга крайнодясна група, която да подкрепи каузата на Патриотите отвън. Източници от групата са заявили пред Euronews, че са проведени разговори между AfD и евродепутата Иван Давид, чешки член на ИД, възпрян от присъединяване към Патриотите поради членството в групата на конкурентната партия АНО на Бабиш.

Двете партии ще се нуждаят от още седем евродепутати от пет държави, за да сформират парламентарна група, и за целта могат да се включат в групата на неприсъединилите се.

Източник от партията, запознат с крайната десница, предполага, че AfD може да се насочи към испанската партия "Купонът свърши" (трима евродепутати), гръцкото крайнодясно патриотично движение "Ники" (един евродепутат), унгарското движение "Нашата родина" (един евродепутат), латвийската "Първа партия" (един евродепутат), SOS Румъния (двама евродепутати) и българското "Възраждане" (трима евродепутати) - всички те остават непотърсени от други групи.

Както Патриотите, така и всяка хипотетична ултрадясна група, водена от AfD, може да продължат да търсят нови членове от консервативната група на ЕКР, както се случи с Vox, през следващата седмица, добави източникът.