Европа

Балансите в новия ЕП: Делът на жените евродепутати намалява за първи път

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

За пръв път от 45 години европейски избори делът на жените в новоизбрания Европейски парламент намалява в сравнение с предишния му мандат.

Жените депутати в 10-ия парламент представляват 38.7% от общия брой, което е с един процент по-малко от избраните през 2019 г.

Данните, анализирани от института EUmatrix, показват, че паритетът е постигнат в групата на Зелените/ЕСА, с 50.9% дами, докато при левицата и либералната група „Обнови Европа“ процентът е около 45. Във всички останали групи той намалява още повече. Най-нисък – 21.7% – е при Европейските консерватори и реформисти.

Това е свързано с много фактори, най-вече защото партиите от десния спектър спечелиха повече места. Традиционно по-голямо представителство на жените има в центристките и левите групи.

Дору Франтеску – изпълнителен директор на EUmatrix.eu

По-скоро това е социологически феномен. Не засяга участието на жените в политиката като цяло.

Средната възраст на депутатите се е увеличила леко от 49.5 на 50 години.Най-младият е австрийката Лена Шилинг на 23 години, а най-възрастният – италианецът Леолука Орландо – на 76 години.

Тези под 40 години са едва 20.4 на сто от общия брой.

По групи най-висок процент млади хора има при Зелените/ЕСА – с 41.5%.Най-нисък процент е в ЕНП – едва 11%.

Подобно е съотношението при евродепутатите над 60 години – 19.4 от сто от общия брой.

Трябва да отчетем, че през последните 5 години продължителността на живота на европейското общество също се увеличи. Като цяло младите хора, които искат да се занимават с политика, трябва да намерят най-бързия път към върха. А той не е през традиционните партии, защото в тях все още има много личности с авторитет. Ако искат бързо да достигнат върха, те трябва да се включат в нови партии. Затова възникнат много нови формации из целия континент.

Дору Франтеску – изпълнителен директор на EUmatrix.eu

Около 54% от депутатите ще престъпят за пръв път прага на заседателните зали в Брюксел и Страсбург.