Свят

Замърсената река Сена в Париж може да отмени Олимпийския триатлон по плуване

От Euronews България Euronews България
Olympics Paris Surveillance 2024 AP Снимка: АР

Париж е похарчил 1,4 милиарда евро за почистване на Сена

За да почисти реката, френската столица инвестира 1,4 млрд. евро в изграждането на нова канализация, която да улавя повече дъждовни води и по-конкретно мръсната вода, съдържаща бактерии, които в последствие попадат в реката и я правят опасна за плуване.

През май т.г. парижките власти тържествено откриха гигантски подземен резервоар за съхранение на вода до жп гара „Аустерлиц“, чиято цел е да събира излишната дъждовна вода и да спре навлизането на отпадъчни води в Сена. Ямата може да събере еквивалента на 20 олимпийски плувни басейна с мръсна вода, която сега се пречиства. Освен, че е основен елемент на големите инфраструктурни подобрения, които градът бърза да завърши навреме за Игрите, пречистването на реката гарантира, че парижани ще имат по-чиста Сена през следващите години. 

Няколко проливни дъждове обаче биха повишили нивата на Ешерихия коли над безопасната границата. 900 единици от бактерията, образуващи колонии, на 100 милилитра, е лимитът, поставен от Световната федерация по триатлон за безопасни състезания.

"Сена не е специален случай", казва Метин Дюран, професор по гражданско и екологично инженерство в университета Виланова в САЩ, който изследва управлението на дъждовните води. "Това наистина е сложен и много скъп проблем."

Френският министър на спорта Амели Удеа-Кастера плува в река Сена, за да докаже, че е безопасна за спортистите, въпреки че плуването във водоема е незаконно от повече от век.

"Всеки път, когато срещна някого, той се притеснява, че ще плувам в Сена", казва Леони Пиеро, френска триатлонистка, която спечели бронзов медал на Олимпийските игри в Токио през 2020 г.

В опит да разсее страховете градската управа инвестира в изграждането на гигантска подземна яма за съхранение на отпадните води, които до сега се вливаха в Сена.

До Олимпийските игри остават по-малко от две седмици, а събитията, които са планирани да се проведат в реката, са свързани с един належащ въпрос: "Ще бъде ли река Сена достатъчно чиста, за да могат спортистите да плуват в нея?".


Защо Сена е толкова мръсна?

Париж, подобно на много стари градове по света, има комбинирана канализационна система, което означава, че отпадните и дъждовните води на града преминават през едни и същи тръби. При силни или продължителни дъждове тръбите не смогват, което води до преливане на необработените отпадъчни води в реката, вместо в пречиствателна станция.

Ежедневно групата за мониторинг „Парижка вода“ (Eau de Paris) изследва водата в реката, като през последните седмици резултатите показват опасно високи нива на Ешерихия коли, противно на резултатите в началото на юли, които показваха привидно подобрение.

 

Ще бъде ли почистена навреме?

Предвидено е в Сена да се проведат плувни състезания по триатлон и маратон, но въпреки усилията на града през последните седмици водата все още е опасна за плувци. Игрите ще се проведат от 26 юли до 11 август.

Френската министърка на спорта е толкова уверена в чистотата на водата, че през уикенда се гмурна в нея. Кметът на Париж Ан Идалго също заяви, че ще плува в Сена тази седмица, като вече веднъж отложи плуването си заради предсрочните избори във Франция.

Триатлонистката Леони Пиеро е разочарована от трескавия дебат около реката: "Плувам в тази река от няколко години. В младежките състезания редовно плувахме в Сена и никога не сме имали проблеми", казва тя.

 

Възможно е да се наложи отмяна или преместване на олимпийски събития

Организаторите на Олимпийските игри в Париж заявиха, че ако по време на игрите проливните дъждове засегнат течението на Сена, триатлонът няма да включва плувна част, а състезанието по плувен маратон ще бъде преместено на морския стадион „Вайр-сюр-Марн“ в района на Париж.

"Това не е много често срещано, но се е случвало няколко пъти", казва Олала Чернуда, ръководител на комуникациите в Световния триатлон - международната организация за този спорт, относно възможността за отмяна на плувната част.

"И това винаги е свързано с проблеми с качеството на водата", каза Чернуда.

Организаторите на Олимпийските игри остават оптимистични

Организаторите все още таят надежда, че по-сухото и слънчево време ще позволи на събитията да се проведат по план - с помощта на подобрената инфраструктура. Ултравиолетовите лъчи на слънцето унищожават бактерии като Ешерихия коли във водата, което вдъхва надежда на ръководството.

"Прогнозите за валежите са станали много по-точни до една седмица предварително", казва Дженифър Франсис, учен от Центъра за изследване на климата "Удуел" в Масачузетс. "Но сезонните модели от последните десетилетия вече не предоставят надеждни насоки в нашия все по-топъл свят."

Експертите казват, че засега е невъзможно да се направи прогноза

Основателят и главен изпълнителен директор на Fluidion - технологична компания за мониторинг на водите, заяви, че след изграждането на новата инфраструктура в града се наблюдават подобрения в реката, но качеството на водата в Сена остава нестабилно. Компанията му измерва нивата на замърсяване на Сена от няколко години.

Той заяви, че е трудно да се направи прогноза на база от миналогодишни данни, тъй като ямата за съхранение на вода и другата инфраструктура не са били в експлоатация допреди няколко месеца.

"Да видим такова драстично подобрение и то толкова бързо, може да е знак, че нещо работи", каза той.