Европа

Избори и Олимпийски игри - Франция се подготвя за бурно лято

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Френската столица се подготвя да посрещне спортисти и туристи от цял свят. Само три седмици преди Олимпийските игри, вълнението е примесено с тревога за политическото бъдеще на Франция. Високите резултати на крайнодясната партия "Национален сбор" на първия тур на предсрочните избори помрачиха настроението на много парижани. Столицата на страната е традиционно лява крепост и едно от местата в което партията не успя да пробие. Там Национален сбор получи само 10% от гласовете на първи тур, в сравнение с 33% в цялата страна. Шансът страната да получи първото си крайнодясно правителство от Втората Световна война насам отвлича вниманието от Олимпийските игри. 

От години Париж се подготвя за домакинството на Олимпийските и Параолимпийските игри, така че би било жалко празникът да се провали заради напрегнатата политическа ситуация.

Даниел, жител на Париж

Олимпийските игри в Париж ще бъдат открити на 26 юли с историческа четиричасова церемония, включваща парад с лодки по река Сена. Въпреки че строителните екипи все още изграждат различни олимпийски обекти - от основата на Айфеловата кула до площад "Конкорд", организаторите настояват, че изборите няма да нарушат подготовката. Докато парижани се тревожат за изборите, много чуждестранни посетители не се притесняват от политическите събития.

Страхувам се, че след резултатите може да се стигне до размирици. Туристите няма да имат добра представа за Париж. В града и без това цари хаос.

Паула Еоландес, работничка в ресторант

Президентът Еманюел Макрон свика предсрочните избори след поражението от Национален сбор на изборите за Европейски парламент миналия месец. С поред експерти той е заложил на това, че крайната десница няма да повтори успеха си на вътрешния вот. Вторият тур на изборите на 7 юли може значително да промени политическият пейзаж на Франция.