Спорт

Преди Олимпийските игри: Париж се стреми към екологичен подход

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Олимпийските и параолимпйските игри в Париж имат амбициозната цел да намалят наполовина общият си въглероден отпечатък това лято. Париж е подложен на допълнителен натиск да бъде пример за подражание. Градът беше домакин на преговорите на ООН за климата през 2015 г., които доведоха до Парижкото споразумение - най-значимото международно споразумение за климата до момента. Делегатите се съгласиха, че светът трябва да ограничи повишаването на средната глобална температура до 2 градуса по Целзий над тази от 1850 г. Това е цел, която изглежда все по-непостижима. Организаторите са се насочили към намаляване на емисиите в три категории: строителство, транспорт и експлоатация. 95% от съоръженията подготвени за игрите са временни. Олимпийското село, в което ще бъдат настанени спортистите по-късно ще бъде превърнато в жилищен комплекс. 

 

Енергията с всички решения, които взехме, е по-малко от 1%. Вече не използваме дизелови генератори. Използването на дървесина, нисковъглероден цимент и рециклирани материали е помогнало за намаляване на емисиите с 30 %. 

Джорджина Гренон, директор на отдела за високи екологични постижения на Олимпийските игри в Париж

80% от хранителните съставки биват осигурявани от местни производители, а 60% от храните са на растителна основа. Друг източник за намаляване на емисиите е енергията. Според организаторите тя ще представлява само 1% от емисиите. Ще се използва възобновяема енергия от вятърни и слънчеви ферми, както и слънчеви панели. Намаляването на свързаните с транспорта емисии вероятно е най-голямото предизвикателство пред Париж. Представителите на туристическия сектор очакват над 15 милиона посетители за Олимпийските и Параолимпийските игри. В столицата има много възможности за нисковъглероден транспорт - велосипедни маршрути, метро, автобуси и друг обществен транспорт. Париж планира да компенсира емисиите, които не може да намали. Засаждането на дървета например може да помогне за извличането на въглероден диоксид от атмосферата. Но разследвания на френски новинарни агенции установиха, че някои подобни проекти са измамни.