Европа

Напрежение в Кипър: Гърци и турци очакват потенциален конфликт на острова

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

50-ата годишнина от военния преврат в Кипър бе отбелязана с шествие и поднасяне на венци, но на фона на напрежение между двете общности на острова. Войски на кипърските турци и кипърските гърци са разположени по протежение на буферната зона. В повишена бойна готовност са. Зоната беше създадена от ООН след турската инвазия през 1974 година.

Това, което наблюдаваме, е дилема на сигурността, при която и двете страни действат по отбранителен начин. Другата страна обаче го възприема като подготовка за нападение. Не се знае докъде ще стигне конфликтът. Ако нито една от страните не отстъпи, вероятно мирът ще се обърне в насилие.

Бен Рамзи, началник-щаб на силите на ООН в Кипър

Мироопазващият контингент на ООН заяви, че нарушенията в буферната зона тази година са се увеличили със 70% в сравнение с миналата. Там има инсталирани камери за наблюдение с изкуствен интелект, които сигнализират за потенциални нарушители. Жените на острова са създали комитет за установяване на мир.

Ако оставим нещата да се развиват сами, без да поемем отговорност за случващото се в Кипър и без да контролираме процеса, е възможно да се окажем в ситуация на ескалация на напрежението. Тогава ще бъде твърде късно да окажем контрол. Важно е да започнат преговори. Трябва да останем под мониторинга на ООН и да използваме вече съществуващите мерки.

Анна Кукидес-Прокопиу, член на Кипърската двуобщностна коалиция на жените

Кипърските турци оказват натиск както върху Гърция, така и върху ООН, за признаване на Севернокипърската турска република като отделна държава. След като ливанската групировка Хизбула отправи заплахи към Кипър да не помага на Израел, конфликтът може да се разрасне и извън двете етнически групи. А подновяването на преговорите е от ключово значение за предотвратяване на всякаква ескалация.