Свят

Лидерът на Хизбула заплаши с нападения Израел и Кипър (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Ръководителят на ливанската групировка "Хизбула" Саид Насрала заяви, че никъде в Израел няма да е безопасно, ако между двете враждуващи страни избухне пълномащабна война. Насрала за първи път заплаши и Кипър, която е членка на ЕС, под претекст, че на територията ѝ има бази на Израел.

Хизбула разменя удари с Израел вече повече от осем месеца успоредно с войната в Газа. Припомняме, че във вторник подкрепяната от Иран групировка публикува кадри на важни военни обекти дълбоко в израелската територия. Президентът на Кипър Никос Христодулидис отхвърли твърденията, че страната му заема страна в конфликта. Не е известно Никозия да предлага земя или бази на израелските военни, но в миналото е позволявала на Израел да използва въздушното и пространство.

Израелските военни твърдят, че са подготвили план за нападение срещу Ливан. Сега това не означава, че войната е неизбежна или дори окончателна, но регионът е направил стъпка в тази посока. Междувременно лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала произнесе своя реч, в която не отстъпва. Той заявява, че неговата групировка е готова да се бие и предупреждава Израел да помисли два пъти, преди да ескалира този конфликт. 

Джо Федерман, Associated Press

Междувременно правителството на Израел заяви, че израелските отбранителни сили са се ангажирали с унищожаването на Хамас. Това стана след като главният говорител на армията каза, че бойната групировка е цитирам "идеология", която не може да бъде елиминирана. Коментарите на Хагари бързо бяха отхвърлени от кабинета на Бенямин Нетаняху, чиято администрация заяви, че офанзивата в анклава няма да приключи, докато групировката не бъде победена.

Последваха израелски въздушни удари и сблъсъци между войски и палестински бойци в Газа. Свидетели и агенцията за гражданска защита в управляваната от Хамас ивица Газа съобщиха за израелски бомбардировки в западната част на Рафа и централната част на анклава, където според медици ударите на безпилотни самолети и обстрелът са убили най-малко седем души. Сражения се водят и в град Газа, където Израел е изпратил десетки танкове.