Свят

Израел ликвидира висш командир от Хизбула, закани се да преследва групировката навсякъде

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Израел ще преследва ливанската въоръжена групировка Хизбула навсякъде, където оперира. Това заяви военният министър Йоав Галант при посещението си в щаба на Северното командване на израелските сили за отбрана, което отговаря за операциите по границата с Ливан. По думите на Галант, Израел се обръща "от отбрана към преследване" на Хизбула в Ливан и Сирия, където действат милициите на подкрепяната от Иран групировка.

В петък израелските сили съобщиха, че са убили заместник-командира на ракетното подразделение на Хизбула Али Абед Асад Наим, който отговарял за ракетните атаки срещу израелски градове.

Сирия обвини Израел за въздушен удар срещу цели на Хизбула в град Алепо. Според сирийски източници, над 40 души, включително мирни жители, са загинали при атаката. Хизбула потвърди за убит неин командир.

Междувременно Израел участва в преговорите за примирие на няколко нива. Белият дом съобщи, че "пренасрочените" разговори за планираната операция в град Рафа може да се проведат в понеделник във Вашингтон. Съветници на Байдън и Нетаняху планираха да се срещнат преди няколко дни, но израелският премиер отмени посещението, след като САЩ не наложиха вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която призоваваше за незабавно спиране на огъня в Газа.

Нетаняху е възложил на преговарящ екип, ръководен от директора на Мосад, да пътува за Катар, за да договори споразумение с Хамас за размяна на заложници срещу затворници. Друга израелска делегация участва в преговори в египетската столица Кайро.