Свят

Израел предупреди за потенциална ескалация на конфликта с Хизбула

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Израелският министър на външните работи Израел Кац предупреди, че скоро ще бъде взето решение за тотална война с Хизбула, въпреки че САЩ се опитват да предотвратят ескалация. Американският пратеник Амос Хохщайн беше изпратен в Ливан, за да се опита да намали напрежението между двете страни след засилването на трансграничния огън. Хизбула заявява, че няма да спре нападенията си, ако не бъдат преустановени боевете в ивицата Газа. От своя страна говорител на Пентагона заяви, че Съединените щати не искат да станат свидетели на по-широка регионална война в Близкия изток.

Много сме близо до момента, в който ще вземем решение за промяна на поведението срещу Хизбула и Ливан. В една тотална война Хизбула ще бъде унищожена, а Ливан ще бъде сериозно засегната. Държавата Израел ще плати цена на фронта, но със силна и обединена нация и с пълната мощ на израелските сили ще възстановим сигурността на жителите в северната част на страната ни.

Израел Кац, министър на външните работи на Израел

По-рано Организацията на обединените нации заяви, че не е успяла да раздаде помощи в Ивицата Газа от контролирания от Израел контролно-пропускателен пункт Керем Шалом. Причината е бил хаоса сред гладните хора в района. Припомняме, че израелските военни заявиха в неделя, че ще има ежедневна пауза в атаките им, с цел допускане на повече доставки. ООН приветства този ход. Междувременно израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен го е уверил, че администрацията на Байдън работи за премахване на ограниченията върху доставките на оръжие за Израел. Американският първи дипломат обаче отказа да потвърди. През май администрацията на Байдън спря доставката на два вида бомби поради загриженост за въздействието, което те биха могли да окажат.