Европа

Кипър иска помощ от ЕС за справяне с бежанците

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Центровете за приемане и настаняване на бежанци в Кипър са препълнени. Около 25 500 кандидати за убежище се надяват властите да им предоставят бежански статут. През последните години повечето от тях са влезли от "зелената линия" - от окупираните територии на Република Кипър. Десетки лодки с мигранти пристигат на кипърските брегове. Пътуването им започва от Ливан, а в тях се возят предимно сирийци. 

 

Напуснахме Сирия, за да намерим сигурен живот и бъдеще. Има много млади хора, които са напуснали семействата си и са дошли тук. 

Омар Елеви - кандидат за убежище от Сирия 

Кипърските власти не смогват да се справят с големия приток новопристигнали чужденци. 

Напоследък броят на сирийците, пристигащи в страната, е много голям и това е нещо, което ни тревожи. Ако Ливан не успее да се справи, тогава ще имаме много голям проблем.

Андреас Георгиадис, директор на Службата за предоставяне на убежище в Кипър 

В приемния център "Пурнара" са настанени около 1000 души. Близо до лагера са разположени малки села. 

Правителството иска от ЕС да промени статута на Сирия. Никозия твърди, че части от страната вече не са военни зони. Много бежанци пътуват до родината си, прекарват там няколко дни и след това се връщат в Кипър.

Ние сме малка държава. Нашето правителство не може да обслужва голям брой бежанци. Броят на търсещите убежище, на които можем да помогнем, е ограничен.

Христиакис Мелетис, ръководител на Обществения съвет на Кокинотримитиа 

Константинос Летимбиотис - говорител на правителството: Μиграцията е въпрос, който вълнува силно кипърците, и смятам, че до голяма степен ще определи избора на нашите граждани на предстоящите европейски избори. Нуждаем се от подкрепата на всички държави членки. И все пак вярваме, че икономическият пакет, който ще бъде представен на 2 май, ще помогне на Ливан да овладее бежанските потоци.

В момента 7% от населението на страната са бежанци и имигранти. Президентът на Кипър твърди, че това е въпрос на национална сигурност. Никозия иска от Брюксел и европейските си партньори да проявят по-голяма солидарност. 

Апостолос Стайкос, Euronews, Кипър