Свят

Фон дер Лайен от Никозия: ЕС подкрепя обединението на Кипър

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Със символика бе наситена срещата на президента на Република Кипър Никос Христодулидис с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в Никозия. 20-ата годишнина от присъединяването на страната към ЕС е едно от най-важните събития в съвременната история на Кипър и е оказало положителен ефект върху икономическото, политическото и социалното развитие, подчерта Христодулидис.

Двамата с Фон дер Лайен засадиха маслиново дръвче до входа на президентския дворец. Христодулидис подчерта, че усилията на правителството са насочени към прекратяване на окупацията и обединението на Острова.

Като граждани на Кипър се чувстваме горди, че принадлежим към най-успешната мирна инициатива в света. Създадена с цел консолидиране на мира, сигурността и сътрудничеството и развила се в една от най-силните икономики в света, със силна ценностна система и геостратегически отпечатък.

Никос Христодулидис – президент на Република Кипър

Инвестираме много в мирния проект за прекратяване на окупацията и обединението на страната ни.

Председателят на Комисията открои ползите от членството на Кипър в ЕС и благодари за хуманитарния коридор до ивицата Газа – проект, в който кипърското правителство играе водеща роля.

Европа е повече от съюз. Тя е нашата родина. И като говорим за родината, по случай 20-ата годишнина, искам да видя този красив остров отново обединен. Особено за вас, младите хора, които сте бъдещето на Европа.

Урсула фон дер Лайен – председател на ЕК

В послание, разпространено от делегацията на ЕК в Никозия, Фон дер Лайен подчертава, че Европа винаги ще бъде на страната кипърците в усилията за разрешаването на „кипърския въпрос“.