Цвят

Японска култура: Париж прие образци на изкуството от Изтока

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Едно от най-големите изложения за японска култура в Европа отвори врати в Париж. Тази година събитието посреща повече от 900 изложители и над 250 000 посетители. То е едно от най-старите и най-големите в световен план.

Темите тази година са японското кино и музика. Тук са професионалисти и любители на видеоигрите, костюмите, манга анимацията, гастрономията и музиката. Щандът на града Осака заема централно място. Градът ще бъде домакин на експото следващата година.

Всички държави ще имат свои павилиони с традиционни храни, култура, технологии. Включително най-новите технологии като летящи автомобили и системи за превод с изкуствен интелект. Посетителите ще могат да погледнат в бъдещето.

Мегуми Накаи, ръководител на "Експо Осака 2025"

Франция обещава изненади със своя павилион.

Всички посетители на нашия павилион ще могат да се насладят на завладяващо преживяване. Ще бъде като романтична разходка из Франция, ще се запознаят с наследството и културата ни. Ще се насладят и на националната кухня. Ще имаме пекарна и френско бистро.

Клое Виланова - ръководител на павилиона на Франция за "Експо Осака 2025"

На настоящото изложение хората могат да видят произведения, които ще бъдат изложени във френския павилион за Осака. Като голям гоблен със сцена от анимационния филм "Принцеса Мононоке". Изящната му изработка е отнела една година.