Европа

Хиляди хора се събраха в Париж, за да протестират срещу крайнодясната вълна

От Euronews България Euronews България

Хиляди хора се събраха в сряда в Париж, за да протестират срещу резултатите от първия тур на парламентарните избори във Франция, след като крайнодясната партия "Национално обединение" си осигури най-много гласове.

Множество профсъюзи, независими медии и граждански организации застанаха зад демонстрацията, призовавайки избирателите да блокират възхода на крайната десница за втория тур на изборите, насрочен за неделя.

Мнозина от присъстващите се опасяват, че победата на крайната десница може да ограничи гражданските свободи заради ксенофобията и антисемитизма в историята на "Националното обединение".

"Ако утре крайната десница спечели, не знам какво ще стане с моите колеги чуждестранни студенти, които ще бъдат заклеймени, с ЛГБТК общността, с цветнокожите, с жените, защото крайната десница е враг на всички тези хора", заяви Саломе Хокар, заместник-председател на Националния съюз на студентите във Франция (UNEF), един от организаторите на протеста.

"Ако утре крайната десница спечели, не знам какво ще стане с моите колеги чуждестранни студенти, които ще бъдат заклеймени, с ЛГБТК общността, с цветнокожите, с жените, защото крайната десница е враг на всички тези хора", заяви Саломе Хокар, заместник-председател на Националния съюз на студентите във Франция (UNEF), един от организаторите на протеста.

Републикански фронт, по-слаб от предишните десетилетия

За да попречи на Националния сбор да получи мнозинство от 289 депутати, лявата коалиция, известна като Нов народен фронт (ННП) и партията на френския президент Еманюел Макрон "Ансамбъл", заяви, че ще оттегли кандидатите си в районите, в които са завършили на трето място, за да подкрепи други по-силни кандидати, противопоставящи се на Националния сбор (НС), на вота следващата неделя.

Тази тактика, известна като Републикански фронт (РН), е работила в миналото, когато крайната десница е била смятана за политическа отживелица.

Съществува вероятност, ако избирателите се мобилизират масово, да блокират възможността "Националното обединение" да получи абсолютно мнозинство в парламента следващата неделя. Но умората на избирателите е голямо препятствие.

"Разбирам, че на хората им е писнало. На всички ни е омръзнало да гласуваме срещу крайната десница на всеки избори, но тези не са като другите, защото крайната десница е пред портите на властта и е способна да спечели абсолютно мнозинство", каза Лайла Идталеб, представител на Лигата за правата на човека във Франция (LDH).

Младите хора вероятно ще се въздържат от гласуване, докато по-възрастното поколение с по-високи доходи е най-вероятно да гласува.

23-годишният Алехандро, създател на съдържание, живеещ в Париж, заяви, че няма да гласува. "Няма да гласувам, защото независимо дали са крайно десни или леви, нищо няма да се промени.

Те се опитват да създадат разцепление, за да ни разделят", каза той пред Euronews.

Не всички присъстващи на демонстрацията бяха съгласни с общото послание. 61-годишният Реми е дошъл на демонстрацията от любопитство. Той е убеден привърженик на Националния митинг и каза пред Euronews, че се гордее, че е гласувал за крайно десен кандидат на първия тур.

"Гласуването за крайнодясна партия е вот, който показва общото недоволство на французите, които вече не могат да живеят в безопасност заради притока на мигранти", каза той.

"Този митинг изобщо не отразява душевното състояние на французите. Това са само няколко души, които са се събрали, но хората в сърцето на Франция, в провинцията, мислят по друг начин. И те са много по-многобройни от това, което се случва тук", обясни той, преди да дебатира с млад студент от левицата.

„Националното обединение“ излезе начело на европейските избори през 2024 г. в повече от 32 000 от общо 35 000 френски общини, докато големите градове като Париж и Лион са склонни да гласуват за леви кандидати.