Европа

Политически маневри във Франция: Центристи и леви търсят начини да спрат „Национален сбор“

От Euronews България Euronews България

Поне 200 кандидати, класирали се за втория тур на парламентарните избори във Франция, са се отказали от участие в него, за да попречат на крайнодесния „Национален сбор“ да получи мнозинство в Националното събрание. Повечето от отказалите се кандидати са от лагера на президента Еманюел Макрон или от левия „Нов народен фронт“. На втория тур те ще подкрепят свои опоненти, които са се класирали на второ място на първия тур срещу кандидати на „Национален сбор“. Крайнодясната формация спечели на първия тур с 33.1% от гласовете.

Марин льо Пен заяви, че партията ѝ ще поеме кормилото на властта, само ако спечели абсолютно мнозинство.

Ясно е, че не можем да приемем да влезем в правителство, ако сме с вързани ръце и не можем да действаме. Нашите избиратели искат промени на сегашните политики. Ако не можем да направим това и влезем в правителството само, за да седим в министерски кресла, това би било най-голямото предателство към нашите избиратели.

Марин льо Пен – лидер на партия „Национален сбор“

Въпреки очертаващото се обединение срещу крайнодесните, Жордан Бардела може да спечели от общественото недоволство от Еманюел Макрон.

Неговата липса на опит и компетентност би трябвало да възпрат избирателите. Изглежда има огромна ненавист към Еманюел Макрон и неговата политика. Сега гласоподавателите смятат, че има шанс да се разклати системата. Хора, недоволни от сегашните политики, си казват: „Е, добре, не сме опитвали това“.

Сесил Алди – изследовател на крайнодесните движения

Кандидатите имаха срок до вторник да се регистрират за втория тур на предсрочните парламентарни избори или да се оттеглят. Ако либерали и леви успеят да се обединят, биха могли да блокират пътя на „Национален сбор“ към властта.