Европа

Крайната десница печели първия тур на изборите във Франция (Обновена)

От Euronews България Euronews България
France Presidential Election 22074290330310 Марин льо Пен, лидер на "Национален сбор". Снимка: АП, архив.

Крайнодясната партия "Национален сбор" на Марин льо Пен спечели първия тур на парламентарните избори във Франция, показват екзитполовете, но крайният резултат ще зависи от дните на борба преди втория тур следващата седмица, съобщава Ройтерс.

"Национален сбор" печели около 34% от гласовете, показват екзитполовете на Ipsos, Ifop, OpinionWay и Elabe.
Така крайнатра десница изпреварва левите и центристките съперници, включително алианса "Заедно" на президента Еманюел Макрон, чийто блок печели 20,5-23%. Новият народен фронт (НФФ), набързо съставена лява коалиция, се очаква да спечели около 29% от гласовете, показаха екзитполовете.

Резултатите от екзитпола съвпаднаха с проучванията на общественото мнение преди изборите, но не дадоха достатъчно яснота дали антиимигрантската и евроскептична "Национален сбор" ще може да състави правителство, което да "съжителства" с проевропейския Макрон след втория тур следващата неделя.

Шансовете на "Национален сбор" да спечели властта следващата седмица ще зависят от политическите сделки, сключени от съперниците ѝ през следващите дни. В миналото дясноцентристките и лявоцентристките партии са се обединявали, за да не допуснат "Национален сбор" на власт, но тази динамика, известна като "републикански фронт", е по-малко сигурна от всякога.

Ако никой от кандидатите не достигне 50 % на първия тур, първите двама претенденти автоматично се класират за втория тур, както и всички кандидати с 12,5 % от регистрираните гласоподаватели. На втория тур този, който спечели най-много гласове, взема избирателния район.

Високата избирателна активност в неделя подсказва, че във Франция предстоят рекорден брой вторични избори в три тура. Експертите твърдят, че те обикновено са от полза за "Национален сбор" в много по-голяма степен, отколкото двубоите.

Резултатите от вота коментират журналистите Мария Димитрова и Никола Робен: