Европа

След първия тур: Бъдещето на Франция е неясно, смятат български и френски журналист

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Бъдещето е неясно, но вторият тур може да доведе до избистряне на ситуацията. Такова мнение изразиха журналистите Мария Димитрова и Никола Робен относно първия тур на парламентарните избори във Франция.

Димитрова посочи, че се очаква обединение срещу крайната десница. В много от избирателните райони обаче ще има по трима състезаващи се, подчертава тя.

 

Призивът на Макрон и неговата партия е този, който има трети резултат да с оттегли и да призове своите избиратели да гласуват за втория. Апелът е Левицата и партията на Макрон "Ренесанс" да си сътрудничат, за да изключат възможния вариант за правителство на крайнодясната пария Марин льо Пен.

Мария Димитрова

Мария Димитрова добавя, че от първи тур най-големи шансове за премиер на Франция има премиера на крайната десница - Жордан Бардела.

„Протестите и демонстрациите във Франция вече са факт. Освен естествена реакция на недоволството на френското общество, става въпрос и за провокация от обединената левица срещу крайнодясната партия“, казва френският журналист Никола Робен.

„Недоволни са от загубата на покупателна способнсост, от инфлацията, от ниските заплати, недоволни са че социалните системи не работят: здравната и социалната са във все по-лошо състояние... гняв, който се усети още от „жълтите жилетки“, добавя Мария Димитрова.

 

Целия разговор вижте във видеото.