Европа

След вота във Франция: Граждани са притеснени от предварителните резултати

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Смесени реакции след парламентарните избори във Франция. Местните са обезпокоени от прогнозите от първия тур. За много от тях резултатите не са обещаващи и не подкрепят преднината на крайнодясната партия.

 

Резултатът от парламентарните избори не е много изненадващ. Свидетели сме на възхода на крайната десница в нашата страна. Така мислят една трета от французите. Това е демократичен вот и ние трябва да го уважаваме въпреки всичко. Предстои втория тур на 7 юли. След това, какъвто и да е резултатът, той трябва да бъде уважен.

Жан Батист Диен, 34-годишен

Рискуваме да имаме неуправляемо национално събрание. Много е сложно и мисля, че президентът на републиката трябваше да се възползва от максималния 40-дневен срок. Ако бързаме с изборите и искаме да дестабилизираме ситуацията, рискуваме да се окажем с неуправляем парламент, който не можем да разпуснем в продължение на една година. Няма нужда от бързане с кампании. 

Жан Кристоф Нони, 59 години

По-голямата част от избирателите не виждат по-добрата алтернатива. 

 

Макрон не е добър според мен. В същото време няма никой отсреща. Има само крайности. 

Анаел Крос, 21 години

За съжаление, на хората им е писнало от политиката. Те вече не вярват в нея и се обръщат към крайностите. Това е ситуацията според мен. И в двата случая става дума за чума или холера. Няма по-добър вариант. Разочаровани сме. 

Каролин Болие, на 38 години

Въпреки прогнозите, крайният резултат от изборите все още не е ясен. Предстоят 6 дни на кампании преди решаващото финално гласуване в неделя.