Европа

Ще предизвика ли резултатът на "Национален сбор" сътресения в ЕС?

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

При евентуална победа на Националния сбор политическите опоненти на френския президент Еманюел Макрон могат да предизвикат сътресения в Европейския съюз. На хартия крайната десница не представя напълно несъвместима програма, но в детайли някои от предложенията им противоречат на европейското законодателство.

 

Жордан Бардела обяви, че ако е в правителството, би оттеглил част от вноската на Франция в бюджета на Европейския съюз. Това би поставило под въпрос ангажимента на Париж. Те искат и преговори за реформиране на свободното движение в рамките на Шенгенското пространство. Съществува и идея за по-строг контрол върху имиграцията.

Ерик Морис, анализатор, Център за европейска политика

Националният сбор предлага и намаляване на ДДС върху енергията, което също е несъвместимо с правилата на ЕС. Освен това те искат иска да отмени пенсионната реформа на Еманюел Макрон. Тази реформа бе препоръчана от Европейската комисия, за да се овладее публичният дефицит, за да не се отдалечи Франция от правилата на Пакта за стабилност и растеж. Десницата не предвижда напускане на блока. Левите партии, обединени под знамето на Новия народен фронт, не поставят под въпрос ангажимента на Франция към Съюза. Възможно е обаче да възникне напрежение по отношение на бюджетните въпроси.

 

Когато разглеждаме по-специално икономическия и социалния компонент на тази програма, разходите се оценяват на около 150 или 200 милиарда евро. Тук се връщаме към въпроса за контрола на дефицита или публичния дълг и следователно за сближаването или разминаването на френската икономика с икономиките на нейните партньори.

Ерик Морис, анализатор, Център за европейска политика

Според анализатора Новият народен фронт предлага преразглеждане на политическите приоритети на Съюза, като например "прекратяване на договорите за свободна търговия" или реформа на Общата селскостопанска политика.