Цвят

Най-старата сладкарница в Париж все още предлага емблематични френски десерти

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Тази рецепта е на триста години. Но дори и в съвременен Париж рум баба все още е популярно лакомство. Сладкишът, напоен с ром, е изобретен от сладкаря на кралските особи Никола Сторер. Той усъвършенства рецептата, когато отваря тази сладкарница през далечната 1700 г.

 

Никола Сторер е бил главен сладкар на Луи петнайсети. Той обслужва краля и целия двор във Версай в началото на 18. век. Кралят бил почитател на всички сладкиши, които Сторер правел. Но след няколко години във Версай сладкарят решава да отвори свой собствен магазин на улица "Монторгей" през 1730 г. Тук се намираме и сега.

Джонатан Долфи, собственик на сладкарница "Сторер"

Днес сладкарница "Сторер" е доставчик на традиционни френски сладкиши. Еклери, ягодови торти, тарталети с маракуя и парченца шоколад изпълват витрините. Разнообразието и майсторството свидетелстват за любовта на парижани към сладките изкушения.

 

От 1730 г. насам вкусовете са се променили. Днес използваме по-малко захар и се опитваме да имаме торти с по-малко мазнини. Мисля, че хората са по-внимателни към това, което ядат и искат нещо по-здравословно.

Джонатан Долфи, собственик на сладкарница "Сторер"

Зад кулисите цяла армия от сладкари приготвя тортите. Всеки ден в кухнята работят до 25 души, които приготвят тестото, пълнят сладкарските форми и добавят финалните декорации. Заместник-сладкарят Колин Лоран казва, че редовно променят рецептите в зависимост от годината.

 

Имаме около десет сладкиша в магазина. Имаме ягодов, малинов, лимонов и тарт с маракуя. Но залагаме на сезонни продукти - например точно сега е периодът, в който правим тарт с шамфъстък, но през есента шамфъстъкът ще бъде заменен от кайсиите. 

Колин Лоран, заместник-сладкар 

За много парижани посещението в сладкарницата е задължително в списъка им за пазаруване. Това е едно малко кътче в Париж, където историческите сладкиши все още са част от съвременния живот.