Икономика

Рио де Жанейро привлича любителите на рисковани фотографии

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Турист се държи за ръба на скала на стотици метри над земята. В този ден той няма да е единствен. Започват да прииждат други любители на фотографиите, които правят хората на тях харесвани в Инстаграм и други приложения за споделяне. Това е Телеграф Рок или Телеграфната скала – забележителност на бразилския мегаполис Рио де Жанейро.

 

Невероятно е, имаме чуден изглед и сме заобиколени от природни красоти. Сега няма много хора и можем да почувстваме природата. А от върха гледката е великолепна. Чувстваме се свободни и окрилени.

Венсан Бойер – турист от Франция 

Стотици туристи от цял свят се изкачват по стръмна пътека, за да стигнат до скалата, която създава илюзия за висене в празно пространство.

 

Ще запазя снимката за спомен, ще я разпечатам и сложа в моята всекидневна. Невероятно е да стигнеш до тук и на направиш фотография.

Жаклин Гире – туристка от Парагвай 

Манията по тези снимки и селфита, за които не може да се каже, че са безопасни за правене, започва през 2013 г. Тогава местен рибар открива най-добрия ъгъл за перфектната фотография. От уста на уста новината се разпространява и туристите започват да пристигат на тълпи.

Местни фотографи са се специализирали в правенето на професионални снимки. Те дават съвети на начинаещите фотографи за най-добрите ъгли и пози.

 

Фантастично е, беше леко изморително, докато стигнем до тук. Около час преход, но определено си заслужаваше, защото гледките спират дъха ти.

Милош Клачко – турист от Хърватия 

Телеграф Рок бързо спечелва популярност, а общинският съвет обявява мястото за „нематериално наследство на град Рио де Жанейро“.

Новият статут ще помогне за опазването и развитието на района. Ще спомогне и за разкриването на работни места сред местната общност. И ще носи славата на бразилския мегаполис по света.