Икономика

Историческата столица Тирана привлича все повече западни туристи

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Албания привлича все повече западни туристи. По данни на Албанския туристически съюз в столицата Тирана се отбелязва ръст на посетителите от 30-40% в сравнение с миналата година. 95 % от посетителите идват от европейски държави. Една трета от полетите от и до летището в столицата са от Италия. Градът има дълга история, но привлича туристите си с гостоприемството на местните. 

 

Ако попитате турист по улиците на Тирана кое е най-впечатляващото нещо, което остава в съзнанието му, отговорът е гостоприемство. Отнасяме се с госта, като към Бог. Предаваме му добра енергия и му отговаряме с голямо сърце. Това, според мен, е в основата на популярността на града.

Мирела Коколари, ръководител на отдел "Туризъм", община Тирана

През последните години Тирана се превърна в център на международни събития. През 2022 година градът беше обявен за Европейска младежка столица, след това за Европейска столица на спорта, а догодина ще бъде Средиземноморска столица на културата.

 

Не съм бил в Тирана от десет години и е като ден и нощ. Спомням си за първия път, когато дойдох тук, а именно през 1993 г., и е като на друга планета. И виждам толкова голям напредък, че е много вълнуващо за мен.

Гари Кокалари, американски турист от албански произход

Бързото развитие на града впечатлява туристите. Старите съветски сгради са обновени с нови небостъргачи. Един от кварталите, в който са се намирали резиденциите на комунистическите лидери, е превърнат в туристически район със скъпи заведения и магазини.