Икономика

Нова тенденция: Туристи се насочват към по-северни страни

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Туристи от много европейски държави се противопоставят на традиционните летни норми. Тази година най-новата тенденция е почивката в по-хладни страни. Все повече граждани на топлите страни от Централна и Южна Европа, където летните температури могат да достигнат до 40 градуса, се насочват към Швеция. 

 

Аз и семейството ми сме били няколко пъти във Франция и Испания. Там е много горещо и затова си казахме, че отиваме на север. 

Петер Шеер, турист от Нидерландия

Със своите 17 градуса през месец юли, спокойна атмосфера и липса на задръствания, шведският град Умео се оказва много популярна туристическа дестинация. Все повече хора от чужбина идват да посетят района по различни причини. В Швеция също се забелязва увеличение на чуждестранните купувачи на жилища в цялата страна. Друга съществена причина за това е изменението на климата.

 

Купихме си ваканционен дом тук. А след това решихме да продадем голямата си къща в Германия и да се преместим перманентно тук. Германия е много пренаселена, а с промяната на климата става все по-топло. През лятото имаме над 40 градуса. А тук е малко по-студено и е приятно през лятото.

Андре Хамахер, собственик на имот

Агенти на недвижими имоти казват, че причината за значителното увеличаване на чуждестранните купувачи е слабата шведска крона.