Европа

Какво мислят хората в Швеция за членството на страната в НАТО?

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

В централата на НАТО националният флаг на Швеция вече е редом до този на останалите 31 държави членки. Официалното присъединяване на Стокхолм дойде в момент, в който две трети от гражданите са съгласни с него.

Проф. Магнус Петершон от Стокхолмския университет казва, че влизането на Швеция в НАТО започва веднага след края на Студената война, когато, като част от т.нар. "Партньорство за мир", страната участва в операции и манерви на Алианса.

Сега ще можем да участваме пълноценно в операциитe на НАТО. Освен това ще седнем на масата, където се вземат решенията заедно с други съюзници. И вече го има важният член 5-и, който ни дава гаранции за сигурност.

проф. Магнус Петершон, професор по международни отношения в Стокхолмския университет

На този пейзаж зад мен по време на Студената война е имало шведски специални операции, тоест редовни издирвания на съветски подводници, които умишлено или погрешка са попадали в шведски води. Шведите помнят добре и 1981 г., когато дипломатическият спор между Стокхолм и Москва продължава 11 дни заради заблудена съветска подводница с ядрено оръжие.

Невена Манойлович, Euronews Serbia

Хората, които сa против членството, казват, че това важно решение е взето недемократично, без референдум.

Имаше референдум за членството в ЕС, за еврото, а не казахме нищо за НАТО, което е много по-сериозен въпрос, защото може да ни въвлече в потенциална война.

Кайса Екман, редактор на списание Parabol

Привържениците на НАТО са на друго мнение.

Имаше избори през септември, решението за НАТО вече беше взето и гражданите можеха да гласуват, за да изразят недоволство или опозиция.

Майк Винерстиг, Шведска агенция за изследвания в областта на отбраната

Повече от два века Швеция поддържаше неутралитет, но руската инвазия в Украйна промени това.