Свят

Урсула фон дер Лайен: Русия е най-пряката заплаха за световния ред

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Japan EU 22132140456295 Шарл Мишел, председател на Европейския съвет, Фумио Кишида, министър-председател на Япония и Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, в Токио. Снимка: AP

Русия е опасност за световния ред, заради нашествието си в Украйна, заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, след среща с японския премиер Фумио Кишида и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Японският премиер Фумио Кишида е домакин на среща на високо равнище на лидерите на Евросъюза в Токио, на която бяха обсъдени широк кръг от теми, включително руското нахлуване в Украйна.

 

Русия днес е най-пряката заплаха за световния ред, с варварската си война срещу Украйна и притеснителния си пакт с Китай. Япония е част от основната група държави, които са наложили строги санкции на Русия. Подобно на Европейския съюз, Япония разбира какъв е залогът тук - бъдещето на световния ред, основан на правила.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

Председателите на Европейския съвет Шарл Мишел и на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен благодариха на Япония за проявената солидарност по отношение на Украйна. Двамата европейски представители са в Токио за годишен кръг от преговори Япония-ЕС. Японското правителство се присъедини към западните санкции срещу Москва, включително в сферите на финансите и енергетиката.

 

Нахлуването на Русия в Украйна разклаща самата основа на целия международен ред не само за Европа, но и за Азия, и никога не може да бъде оправдано. Япония си сътрудничи с Г-7, включително с ЕС, за прилагане на мощни санкции срещу Русия и засилваме подкрепата си за Украйна.

Фумио Кишида, министър-председател на Япония

Мишел заяви, че за ЕС е важно да задълбочи сътрудничеството в Индо-Тихоокеанския регион срещу един по-настъпателен Китай.

 

Нашето сътрудничество в Украйна е от съществено значение за Европа, но също така е важно и сътрудничеството в Индийско-тихоокеанския регион. Искаме също така да задълбочим консултациите относно все по-настъпателния Китай.

Шарл Мишел, председател на Европейския съвет

Фон дер Лайен съобщи, че ЕС и Япония стартират цифрово партньорство, което ще се фокусира върху конкурентоспособността и сигурността в тази сфера. И двете страни ще работят за "диверсификация и укрепване" на своите вериги за доставки, добави тя.