Свят

Русия налага контрасанкции на повече от 30 енергийни компании

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Russia Ukraine War Natural Gas Explainer 22131516379848 Пренос на природен газ. Снимка: AP

Газовата война между Русия и Европейския съюз се задълбочава все повече. Русия налага контрасанкции на 31 енергийни компании, сред които и европейски дъщерни дружества наГазпром“. В списъка влизат организации от Германия, Франция, Полша и други европейски страни, както и компании от САЩ и Сингапур. Забранявя им се да сключват сделки, както и техни плавателни съдове да влизат в руски пристанища.

На фона на очаквания шести пакет от санкции срещу Москва и евентуално петролно ембарго, руският външен министър Сергей Лавров, който е в Оман, предупреди Запада, че ще плаща много повече за газ. Той беше категоричен, че Русия има "достатъчно купувачи" на своите енергийни ресурси и разчитат на надеждни партньори

 

Има достатъчно купувачи на нашите енергийни ресурси и ние ще работим с тях, а Западът нека плаща много повече, отколкото плащаше на Руската федерация. И нека обясни на населението си защо трябва да обеднее. Западът доказа, че за да установи своята хегемония, а тази цел, разбира се, е илюзорна, той всъщност е готов да извърши престъпление срещу принципите, които изповядва, включително откровена открита кражба и грабеж.

Сергей Лавров, външен министър на Русия

В сряда Оператора на газопреносната система на Украйна заяви, че е предприел действия за спиране на потока на руски газ през компресорна станция в част от Източна Украйна, контролирана от сепаратистите, защото те се намесвали в работата на станцията и отклонявали количества газ.

 

За съжаление, наскоро открихме, че окупационните власти в контролираните от бунтовниците части на Луганска област, са решили да крадат газ от транзита, за да го изпращат на други места. Определено, ние не бихме могли да търпим това, защото това са огромни загуби за нас и ще бъде много трудно да компенсираме загубите. Ето защо решихме да обявим форсмажорни обстоятелства.

Сергей Макогон, главен изпълнителен директор на Оператора на газопреносната система на Украйна

Според "Газпром" обаче няма никакви пречки за транзита на синьо гориво през Украйна в обичаен режим.  

Около една трета от целия руски газ, който преминава през Украйна за Западна Европа, се транзитира през хъб в Луганска област. Техническият капацитет на трите тръбопровода в точката на свързване на Суджа е 244 млн. куб. м на ден, обясниха от оператора.