Европа

Съгласие за ембаргото е възможно до една седмица

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Ursula Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК. Снимка: AP

Ембаргото на ЕС върху руския петрол може да бъде договорено до една седмица. Това заяви френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон. 

 

Смятам, че можем да постигнем споразумение в рамките на седмица, работим упорито по изготвянето му. Вероятно е въпрос на дни.

Клеман Бон, държавен секретар на европейските въпроси на Франция

Бон добави, че се очакват телефонни разговори по темата между френския президент Еманюел Макрон, председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и унгарския премиер Виктор Орбан, чиято страна се противопоставя на ембаргото. 

Фон дер Лайен обяви, че е постигнат "напредък" след среща с Орбан в Будапеща в понеделник. 

Унгария иска от партньорите си от ЕС гаранции за нейните енергийни доставки, за да даде зелена светлина за шестия пакет сакнции срещу Москва, който включва спиране на покупките на руски петрол и петролни продукти. Орбан заяви, че няма да гласува по пакета с предложени санкции, аргументирайки се, че те ще имат ефекта на "атомна бомба" върху икономиката на страната му. 

Освен Унгария, Чехия, Словакия и България също имат резерви относно приемането на  ембаргото, тъй като са силно зависими от руския петрол. За одобрението на санкциите е необходимо единодушното съгласие от всички 27 държави членки на ЕС.