Европа

След изборите във Франция: Как възходът на крайнодесните повлиява на италианците?

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор
Giorgia Meloni Ap Снимка: AP архив

Италианските реакции на резултатите от изборите във Франция са смесица от различни чувства. Основната опозиционна партия в Италия е сред малкото политически сили, които приветстват резултатите. Лидерът на партия "Лига" Матео Салвини беше първият, който заяви, че мобилизацията на Макрон няма да проработи, тъй като липсва солидно мнозинство. Премиерът на Италия Джорджия Мелони не направи непосредствени коментари. Тя е във Вашингтон, за да участва в срещата на върха на НАТО. Според Николета Пироци, ръководител на програмата за Европейския Съюз в Института за международни отношения, има причини Мелони да приветства резултата.

Поражението на Льо Пен не е непременно лошо за Мелони. Ако Льо Пен беше спечелила, това щеше да принуди Мелони да излезе на втора позиция сред десните политически сили в Европа. След новината, че и двете партии, Национален Сбор и Лига ще се присъединят към групата на Орбан "Патриоти за Европа", Мелони може да бъде по-сговорчива.

Николета Пироци, ръководител на програмата за ЕС на Италиански център за международни отношения

Италианците също имат различни мнения. Някои от тях смятат, че в Италия има какво да се научи от случилото се във Франция. 

И докато френската лява коалиция се бори да намери компромис, очевидната вече криза на лидерството на Еманюел Макрон ще има последици както в Европа, така и в Италия.