Свят

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща да продължи да се бори за преизбирането си

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща да продължи да се бори за преизбирането си, като отхвърли опасенията на някои колеги демократи и спонсори, че упоритостта му може да коства на партията им Белия дом и Конгреса на изборите на 5 ноември. 81-годишният Байдън заяви, че всички кандидати, които се съмняват в способностите му, трябва да го предизвикат на Националния конгрес на Демократическата партия през август. Междувременно Байдън е изправен пред критична седмица, тъй като се опитва да подсили кампанията си, която е в отбранителна позиция след дебата с републиканеца Доналд Тръмп, който повдигна въпроси относно способността му да се справя правилно с работата. Няколко демократи от Конгреса го призоваха да се откаже от участие. По-голям брой изразиха загриженост, че се притесняват от възрастта и способностите му. 

Оставам толкова разочарован от елита в партията, който си мисли, че знае много повече. Ако някой от тези хора смята, че не трябва да се кандидатирам - нека да се кандидатира срещу мен. Хайде. Обявете кандидатурите си. Предизвикайте ме на конгреса.

Джо Байдън, президент на САЩ

Представянето на Байдън в дебатите накара някои да се запитат дали той не страда от неврологично разстройство като болестта на Паркинсон, която може да причини неясен говор и забавени движения. Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви, че през февруари Байдън е получил добро становище за здравословно състояние и не се лекува от това заболяване. 

И така, за да ви дам някои отговори: лекувал ли се е президентът от Паркинсон? Не. Лекува ли се от Паркинсон? Не, не се лекува. Приема ли лекарства за Паркинсон? Не.

Карин Жан-Пиер, прессекретар на Белия дом

Проучване на Ройтерс от миналата седмица показа, че всеки трети регистриран избирател на Демократическата партия смята, че Байдън трябва да се откаже от надпреварата, а 59% от анкетираните казват, че той е твърде стар за тази позиция. Това проучване обаче също така установи, че нито един от възможните му заместници не би се представил по-добре в двубой срещу Тръмп. Според проучването Байдън и Тръмп имат равен брой гласове - по 40 %.