Свят

Експерти: Не бива да се отписва Байдън от битката за САЩ, има „много месеци“

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Въпреки че президентът Джо Байдън се представи неубедително в първия телевизионен дебат с Доналд Тръмп, от неговия щаб отрекоха информациите, че може да бъде обсъдена потенциалната му смяна с друг кандидат. Членове на Демократическата партия, както и вицепрезидентът Камала Харис защитиха държавния глава, консолидирайки подкрепата за него в труден момент, отбелязват световните агенции. Споровете по редица въпроси с изглеждащия агресивно Тръмп отслабиха позицията на Байдън, който често се запъваше в речта си или не можеше да завърши по-дълги езикови конструкции.

Някои експерти обаче смятат, че президентът не е казал последната си дума. И разполага с достатъчно време да поправи грешките си.

Ще бъде трудно през следващите няколко седмици. Ще има пързаляне в една или друга посока. Но знаете ли, политиката е несигурна работа. Никога не знаете какво ще се случи, особено в надпреварата между тези двамата. Байдън имаше лоша нощ, но трябва да я поставите в контекста на много по-големите избори, които се задават на хоризонта. Дори не е започнало предварителното гласуване. Да приемем, че през лятото по-малко хора са гледали този дебат, така че до следващия Байдън ще има възможност да се подготви по-добре.

Арън Кол – експерт по публична комуникация в Университета на Мичиган

Конгресмени и сенатори от Демократическата партия признаха лошото представяне на Байдън, но се опитаха да спрат спекулациите за евентуалната му замяна като кандидат за втори мандат. Вместо това изместиха фокуса към лъжите на републиканеца Тръмп.

Говорителят на кампанията на Байдън Майкъл Тайлър заяви, че не са водени разговори за замяна.

Ако Байдън оттегли кандидатурата си, партията му ще разполага с по-малко от два месеца, за да избере друг кандидат на националния си конгрес, който започва на 19 август – потенциално сложен процес, който може да изправи Камала Харис, първата чернокожа жена вицепрезидент, срещу губернатори и други служители, които се спрягат като възможни кандидати, отбелязва агенция Ройтерс.