Европа

Виктор Орбан създаде солиден съюз на крайната десница

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Националистическата група на Виктор Орбан „Патриоти за Европа“ беше официално създадена в Европейския парламент в понеделник, включвайки 84 евродепутати. Това я прави третата по големина група в законодателния орган.

Стартът на новата група стана причина за разпадането на досегашната група „Идентичност и демокрация“. От нея излязоха италианската „Лига“ на Матео Салвини и „Национален сбор“ на Марин льо Пен и се присъединиха към „Патриоти за Европа“.

Най-много депутати в новия крайнодесен съюз ще има „Национален сбор“ – 30, с 11 се отчита партията на Орбан – ФИДЕС, Лига има 8, а „Действие на недоволните граждани“ на чешкия популист Андрей Бабиш – 7.

Към Патриотите влизат още Австрийската партия на свободата, испанската „Вокс“, Партията на свободата на Герт Вилдерс от Нидерландия, белгийската националистическа формация „Фламандски интерес“, португалската „ШЕГА“, Датската народна партия и още няколко по-малки.

Лидерът на „Национален сбор“ Жордан Бардела е избран за председател на новата група. А тя олицетворява надеждата на десетки милиони граждани на Европа, които ценят своите идентичност, суверенитет и свобода, казва Бардела след избирането си.

„Патриоти за Европа“ има 7 заместник-председатели.