Европа

Франция пред дилема, французите се тревожат за бъдещето си

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Крайните резултати от предсрочните парламентарни избори във Франция предизвикаха облекчение и загриженост сред жителите на страната. Новият парламент ще бъде съставен от леви, центристки и крайно десни, като нито една политическа формация не получи необходимото мнозинство за съставяне на правителство. Според резултатите от втория тур, лявата коалиция "Нов Народен Фронт" е взела най-много места в парламента. Центристите на Макрон имат втората по големина фракция. Крайнодесният "Национален сбор" на Марин льо Пен, който водеше на първия тур на гласуването, остана трети. 

 

Изключително се зарадвах на факта, че левият алианс успя да се събере и да спечели. А сега те носят голяма отговорност пред хората, които са гласували за тях. 

Сибил Лавал, финансист

Вместо да се обединят зад Макрон, милиони хора приеха гласуването като възможност да излеят гнева си за инфлацията, престъпността, имиграцията и други недоволства - включително и за стила му на управление. 

 

В известен смисъл това отразява каква е Франция. Франция е демокрация. Има много различни мнения и средства за изразяването им. Има много начини да кажеш какво мислиш. Това е привилегия, но понякога е и трудна задача.

Рашид Сабри, учител

Лидерите на Новия народен фронт веднага притиснаха Макрон да им даде първа възможност да съставят правителство и да предложат министър-председател. Фракцията обещава да отмени много от водещите реформи на Макрон и да заеме по-твърда позиция спрямо Израел заради войната му с Хамас. Но дори сред левите не е ясно кой би могъл да оглави правителството. За разлика от други страни в Европа, които са свикнали с коалиционни правителства, Франция няма традиция депутати от съперничещи си политически лагери да се обединяват, за да формират мнозинство. Освен това Франция е по-централизирана от много други европейски държави, като много повече решения се вземат в Париж.