Свят

Кремъл не вижда силна политическа воля във Франция за възстановяване на връзките с Русия

От Euronews България Euronews България
Russia Dmitry Peskov AP Снимка: АП, архив

Кремъл заяви, че не вижда силна политическа воля във Франция, насочена към възстановяване на отношенията на Москва с Париж, но ще следи с интерес формирането на новото френско правителство след изборите там, съобщава Ройтерс.

Националистическият, евроскептичен "Национален сбор" на Марин льо Пен, която противниците ѝ обвиняват в прекалено меко отношение към Русия, не успя да спечели предсрочните избори в неделя, както прогнозираха социологическите проучвания, като левият алианс неочаквано зае първото място в един "висящ" парламент.

"Победата на политически сили, които биха подкрепили усилията за възстановяване на двустранните ни отношения, определено е по-добра за Русия, но засега не виждаме такава ярка политическа воля у никого, така че не храним особени надежди или илюзии в това отношение", заяви пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

 

 

"Второ, очевидно е, че в настроенията на френските избиратели се наблюдава дрейф, който наистина е непредвидим. Но ние ще наблюдаваме формирането на правителството, формирането на блоковете... с голям интерес", добави той, посочвайки че "Франция е много важна страна на европейския континент, така че, разбира се, всичко, което се случва там, е интересно за нас".

Москва отдавна ухажва лидерите на европейската крайна десница и се стреми да се възползва от всички признаци на разделение в Европа, които биха могли да отслабят подкрепата за Украйна.

В миналото Льо Пен е изразявала възхищението си от президента Владимир Путин, припомня Ройтерс.